122 personer har omkommit i trafiken hittills under 2016

Första halvåret 2016 omkom 122 personer i trafiken. Det är 17 personer fler än under samma tid förra året, uppger Transportstyrelsen i ett pressmeddelande. Ökningen är hela 15 procent och jämfört med snittet för de senaste fem åren är det en ökning med sex procent. Nollvisionens delmål om maximalt 220 döda i trafiken år 2020 ser nu ut att vara långt borta.

 

Av de dödade färdades 79 personer (två tredjedelar) i bil. På motorcykel omkom 13 personer, fyra på moped och sex personer på cykel. På senare år har mer av trafiksäkerhetsarbetet fokuserat på oskyddade trafikanter, främst cyklister och gående. Singel- och mötesolyckor med bil på landsväg är den typ av olyckor som tar flest liv. Korsningsolyckor har ökat, och nästan alla cyklister och mopedister som har omkommit har gjort det i kollision med ett motorfordon.

 

- Det är väldigt viktigt att arbetet med de oskyddade trafikanterna fortsätter, till exempel med separering av bil och cykel i korsningar där det är möjligt, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

 

- Samtidigt ökar trafikintensiteten på våra vägar. Vi har högkonjunktur med befolkningstillväxt och fler bilar i trafik än någonsin förr. Industri och handel måste försörjas med varor och gods som fraktas på väg. Att nu skära ned på vägunderhållet, minska antalet trafikpoliser och inte ta tag i lagstiftningen mot rattsurfande, är en ekvation som inte går ihop, fortsätter Carl Zeidlitz.

 

Som bilist kan du nu i semestertider tänka på att aldrig köra trött och stressad, ta god tid på dig så att du kan stanna och ta en paus. Kör med framförhållning och försök att bedöma vilka risker som kan uppstå. Kontrollera däckstryck, spolarvätska och torkarbladen. Kör aldrig dagen efter, håll hastighetsbegränsningen och låt bli mobiltelefonen när du sitter bakom ratten. Det är några enkla tips för att minska risken att hamna i trafikolycka.

 

Mer information

 

Motormännens trafiksäkerhetsansvarige kommenterade den svarta statistiken i TV4 Nyhetsmorgon den 6 juli, se klippet på TV4 Play