Årets smartaste bil 2016

 

Årets smartaste bil 2016 - Kia Niro

Motormännen och tidningen Motor delar sedan 2009 ut priset ”Årets smartaste bil”. Kriterierna för att få priset är att bilen ska vara miljösmart, säker, ekonomisk, och samtidigt praktisk för ägaren. Enligt juryn är Kia Niro en kompakt crossover som bäst har lyckats att blanda dessa egenskaper till en vinnande kombination.

 

– Med fler aktörer, ständigt ökande modellutbud och nya tekniska lösningar har arbetet med att hitta en bil som passar de personliga behoven blivit en allt mer komplex uppgift. Med ”Årets smartaste bil” vill vi göra tydligt vad som är ett bra bilval, säger Fredrik Daveby, vd på Motormännen.

 

Modellen hör hemma i den mindre mellanbilsklassen och Kia kallar Niro för hybrid-crossover, men att kalla den en liten högbyggd kombi går lika bra. En högre kaross gynnar innerutrymmena, fyra vuxna ryms utan problem. Räcker inte 427 liter bagageutrymme kan Niro dra släp på upp till 1 300 kilo. Hybridbatteriet är placerat under baksätet. Niro har fyra stjärnor i Euro-Ncap, men med det i Sverige standardmonterade säkerhetspaketet (adaptiv farthållare, autobroms och vingelvarning) har den belönats med fem stjärnor enligt Euro-Ncaps nya dubbla betygssystem. Niro är miljöbilsklassad, priset börjar på 229 900 kronor.

 

– 2016 års vinnare är en praktisk, säker och miljömedveten crossover för familjen till ett inte avskräckande pris. Med årets utnämning vill vi uppmärksamma att vägen mot hållbarare bilism inte nödvändigtvis behöver innebära eftergifter vad gäller praktikalitet, säkerhet eller ekonomi, säger Fredrik Daveby.

 

Kia Niro vänder nu de traditionella bensin- och dieselmotorerna ryggen och kommer endast med någon form av elektrifierad drivning. Niro hybrid kommer under 2017 att kompletteras med en laddhybrid, ytterligare ett år bort är den rena elbilen. Så här kommenterar Kia utmärkelsen ”Årets smartaste bil”.

 

– Vi är mycket glada och stolta över denna fina utmärkelse och gläds också åt den succéartade försäljningen sedan lanseringen i september. Niro är en hybrid som verkligen faller in under beskrivningen smart; snål i verklig körning, praktisk för sin storlek och samtidigt rolig att köra. Med Niro rullar vi ut en omfattande satsning på prisvärda el-, laddhybrid- och hybridbilar, säger David Lilja, PR- och kommunikationschef på Kia Motors Sweden.

 

 

Denna sida hänvisar till tidningen Motor:
Nummer 9 2016

Årets smartaste bil kommer i tre varianter

 

1. NIRO HYBRID (2016)

En välfungerande, praktisk och miljösmart bil i den omåttligt populära och ständigt växande crossover­/suv­klassen. Den traditionella hybridtekniken sänker förbrukningen med omkring 15 procent jämfört med en vanlig, icke elassisterad, bensinmotor.

 

2. NIRO LADDHYBRID (2017)

I grunden samma teknik som Niro  Hybrid, men ett större batteripaket ger längre räckvidd. Körsträckan på ren el anges till minst 50 km enligt nuvarande  europeiska körcykel. Batteriet lär påverka bagagerumsvolymen negativt.

 

3. NIRO ELBIL (2018)

Elbilsversionen av Niro är att vänta under 2018. Till skillnad från Niro Hybrid kommer elbilsversionen inte att dela drivlina med koncernsyskonet Hyundai Ioniq. Till 2018 har Hyundai flaggat för att Ioniq kommer i en version med räckvidd motsvarande 500 km enligt nuvarande körcykel. Niro lär få motsvarande räckvidd.

Tidigare vinnare

2015: VW Passat GTE

2014: Citroën Grand C4 Picasso

2013: Skoda Octavia

2012: VW Up

2011: Ford Focus

2010: Skoda Superb

2009: Honda Insight