Driving home for Christmas

I'm driving home for christmas

Oh, I can't wait to see those faces

I'm driving home for christmas, yea

Well I'm moving down that line

And it's been so long

But I will be there

I sing this song

To pass the time away

Driving in my car

Driving home for christmas

 

undefined

I en butik nära dig kommer du, om det inte redan inträffat, höra Chris Rea sjunga igen, precis som förra året. Trivialt, kan du kanske tycka, för musiksmaken är som sagt var olika.

 

Men faktum är att avstånden människor emellan på ett sätt ökar, trots att trenden går mot att vi buntar ihop oss tätt inpå varandra i några få storstadsområden. Förr gängade vi oss med någon trevlig flicka eller pojk nästgårds. Det var generationsboenden och sparsmakat med eget utrymme. Nu reser ungdomen till andra sidan jordklotet och träffar kärleken, gör karriär i en annan världsdel och bildar familj i en tredje. Mormor och morfar får åka halva jorden runt för att träffa sina barnbarn, och då det inte är lika dramatiskt kanske det bara rör sig om halva Sveriges landyta som skiljer dem åt.

 

I ett stort och avlångt, relativt glesbefolkat, land som Sverige behöver vi transportslag som minskar mellanmänskliga avstånd och binder oss samman, som återförenar oss vid högtider. Större individuell frihet har en tendens att skapa större geografiska avstånd.

 

Men inte alla har någon att resa till, trots att de gärna hade satt sig i en kall bil för att flera mil senare få uppleva återseendets glädje och vänskaplig värme. Många saknar någon att välkomna efter en lång och längtansfylld resa. Ibland finns stora avstånd, även på ett tätt packat pendeltåg. De kanske går att överbrygga - vad händer om du sträcker ut din hand?   

 

Då avstånden skiljer oss åt, kan det dröja mellan mötena. Men misströsta inte, Chris Rea igen:

 

I'm driving home for christmas, yea

Get my feet on holy ground

So I sing for you

Though you can't hear me

When I get trough

And feel you near me

Driving in my car

Driving home for christmas

Driving home for christmas

With a thousand memories.

 

God Jul och Gott Nytt År!

Kör försiktigt, önskar Motormännens Riksförbund