Dubbelriktat men enkelfil

undefined

I Skåne har en ny typ av vägar dykt upp – med endast ett körfält. De så kallade bygdevägarna får skarp kritik från bland annat polisen som menar att olycksrisken ökar.


Det handlar om fem vägsträckor i mindre samhällen runt Helsingborg som har målats om så att ett körfält har försvunnit. I stället har vägarna fått breda vägrenar och sänkt hastighetsbegränsning till 60 km/h.


Syftet är enligt Trafikverket att ge cyklister en tydligare plats på vägen. ”Cyklister har lika stor rätt som bilister att vara på vägen”,
skriver myndigheten.


Enligt Trafikverkets instruktioner ska bilister hålla sig i det enda körfältet. Förutom vid möte eller dålig sikt då man ska sakta ner och även använda vägrenen – där man får samsas med eventuella fotgängare och cyklister. Vägarna kritiseras både av boende i området och polisen.


– Mig veterligen har jag aldrig förut hört att Trafikverket sätter igång projekt där risken ökar för att olyckor ska hända, säger trafikpolisen Sören Johansson till Helsingborgs Dagblad.


Han menar att informationen om hur vägarna ska användas har varit för otydlig. Cyklister kan se vägrenen som en cykelbana, samtidigt som bilister kan tro att de inte får köra där. Vid ett möte ökar då risken för kollision.


Janet van der Meulen är projektledare på Trafikverket.
– När något är nytt och annorlunda är så klart många oroliga. Men vi är inte oroliga för trafiksäkerheten, säger hon till tidningen.
Trafikverket kommer att utvärdera bygdevägarna under hösten och våren.

 

Denna sida hänvisar till tidningen Motor:
Nummer 6 2016

Här finns bygdevägarna

  • Väg 1361 och 1362: Vallåkra–Gantofta
  • Väg 1362: Gantofta–Bårslöv
  • Väg 1376: Påarp
  • Väg 1387: Ödåkra–Allerum
  • Allerum Kyrkväg mellan Allerum och Hittarp