Fickparkera som en mästare

Kan du fickparkera en bil under åtta sekunder? Det kan Mikael ”Bärgar-Micke” Hollström, svensk mästare i fickparkering 2016.


Ett 50-tal åskådare hade samlats för att följa årets upplaga av SM i fickparkering på Medborgarplatsen i Stockholm den 4 oktober, där spontananmälda deltagare under två timmar fick visa sina parkeringskunskaper på plats på torget.


Mellan två parkerade bilar hade en ruta på cirka 5,20 gånger 2 meter markerats. Det gällde sedan för de tävlande att i tur och ordning backa in en tredje bil, med alla fyra hjul innanför rutan, på snabbast tid.


Tävlingen anordnades av P4 Stockholm för att med startavgifter och bidrag från åskådare samla in pengar till Radiohjälpen.


– Vi gör detta delvis för att det är en rolig grej, men framför allt för att kunna bidra med pengar som går oavkortat till världens barn. Under hela förra året samlade vi in 320 000 kronor, något vi tänkte slå i år, säger Maud Johansson, programutvecklarchef på P4 Stockholm och organisatör av tävlingen.


Kvaliteten på årets 19 deltagare var hög. Ingen lyckades dock slå fjolårets vinnare: den norska piloten Ellen Dahlqvists tid var 7.02 sekunder. Närmast kom bärgningsbilsföraren Mikael ”Bärgar-Micke” Hollström, 47 år från Saltsjöbaden, som barfota backade in tävlingsbilen på tiden 7,80 sekunder.


– Det känns jättekul, men framför allt bra att kunna göra en god gärning. Jag hörde om tävlingen på radio förra året men hade inte möjlighet att vara med då. I år såg jag till att jag kunde och i dag har jag bevisat att jag är vägens riddare, säger Mikael.

 

undefined undefined

undefined undefined

 

Denna sida hänvisar till tidningen Motor:
Nummer 8 2016

”Jag har övat fickparkering sedan jag tog körkort 1988. Som lastbilschaufför måste man använda enbart backspeglarna när man fickparkerar. Tricket är att göra på precis samma sätt i en personbil, säger Mikael ”Bärgar-Micke” Hollström, SM-vinnare i fickparkering 2016.

Mikael ”Bärgar- Micke” Hollströms

 

Mickes bästa tips

Mikael ”Bärgar-Micke” Hollströms tre tips för en fläckfri fickparkering:


1. Känn att du har kontroll över bilen och situationen.

 

2. Ha självförtroende hela vägen.

 

3. Vänd dig inte om, utan titta bara i backspeglarna.