Nekas ersättning för stenskottet

Tommy Mansén, 64, från Helsingborg är fast övertygad om att ett stenskott på hans Plymouth Valiant från 1965 orsakades av kommunens grästrimmer. Han anmälde händelsen till kommunen som utan närmare efterforskning avskrev ärendet.
– Mörkertalet för dessa typer av skador måste vara enormt. Jag tycker att kommunen bör ta sitt ansvar innan fler drabbas, säger Tommy Mansén.

 

Det var i början av september som Tommy Mansén stannade för rödljus i en korsning vid köpcentret Väla, strax utanför Helsingborg. Plötsligt hörde han ett stenskott träffa vänster bildörr och förstod direkt att det måste ha orsakats av en av de två orangeklädda männen i mask och skyddsutrustning som stod med varsin grästrimmer precis vid vägkanten.


– Mannen till vänster stod bara cirka 3,5 meter ifrån mig vid en stenlagd del av trottoaren när det small. Man kan fråga sig vad han gjorde där – det fanns knappt något gräs att ta bort och det yrde smågrus omkring honom, säger Tommy Mansén.


Trafiken var tung men så fort Tommy Mansén fick tillfälle efter korsningen stannade han bilen och klev ur. Han upptäckte då ett cirka fyra millimeter stort märke i den ljusblå lacken, precis där han hade hört stenen träffa. Tommy återvände till korsningen cirka 30 minuter senare, men då männen var försvunna tog Tommy själv upp sin mobilkamera för att dokumentera platsen och skadan. Några dagar efter att han hade anmält händelsen till Helsingborgs kommun fick han ett samtal från ärendets handläggare på stadsbyggnadsförvaltningen.


– Det var ett nedlåtande bemötande och han hade inget intresse av att ta del av min version. I stället hävdade han att det måste varit minst 16 meter mellan bilen och mannen med grästrimmern. Jag blev förvånad – varför skulle jag ljuga om något sådant? säger Tommy Mansén.


Någon vecka senare fick han ett brev i vilket ärendet förklarades avslutat. Ärendets handläggare hänvisar Motor till enhetschefen på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs kommun, Emelie Lagergren.


Varför avskrevs ärendet?
– Det har inte inkommit underlag som kan bevisa att kommunen är ansvarig för skadan. Det enda det handlar om är att Tommy hade behövt ta kontakt med entreprenören direkt på plats, vilket han inte har gjort.


Enligt Tommy Mansén så försökte han, men det var ingen där när han kom tillbaka?
– Han borde tagit kontakt med entreprenören direkt.


Har ni varit i kontakt med entreprenören själva och frågat?
– Ja, vi har varit i kontakt med entreprenören och de har varit i området.


Så utan att höra Tommy Manséns historia utgår ni ifrån att han talar osanning?
– Tommy har skrivit ner sin historia men det är inte tillräckligt för att bevisa att det hände där och då. Det är tråkigt att det blir så här, men fallet är avskrivet. Vill Tommy ta det vidare får han ta det till domstol, säger Emelie Lagergren.


Men Tommy Mansén själv menar att händelsen redan har tagit för mycket av hans kraft och har därför inga planer på att driva fallet vidare.
– Det enda jag ville var att få en ursäkt från kommunen. Men nu får jag i stället hoppas att det blir en väckarklocka hos kommunerna att se över sina rutiner kring arbete runt vägar så att fler slipper drabbas, säger han.

 

Denna sida hänvisar till tidningen Motor:
Nummer 8 2016

Tommy Mansén

Tommy Mansén fick ett stenskott på sin Plymouth Valiant från 1965 på grund av att kommunen klippte gräs med en trimmer i närheten. Men Helsingborgs kommun vägrar att ersätta honom för skadan.

 

Juristen: mycket svårt att få rätt mot kommuner

Enligt Andreas Bredskog, vikarierande förbundsjurist på Motormännen, är det generellt mycket svårt att få ersättning av kommuner eller Trafikverket:


– Detta är tyvärr ett vanligt problem. Trafikverket anger att endast cirka 5 procent får ersättning för skador som beror på stenskott eller potthål.


– För att ha en chans att få rätt måste den drabbade kunna visa att skadan har inträffat på det sätt som påstås. Då gäller det att direkt på plats dokumentera, exempelvis med fotografier, och att kontakta ansvariga på plats. Be även eventuella medpassagerare att lämna sina redogörelser.