Omkom - efter fel på bilens batteri

Kvinnan omkom när en annan bil kraschade in i hennes Skoda Fabia bakifrån. Polisens utredning visar att bilens varningsblinkers hade slagits ut av ett batterifel.
– Detta är en allvarlig brist i alla fordon, säger Mikael Walan, bilinspektör och trafikpolis.

 

Det var strax efter klockan åtta på kvällen den 4 februari i år som kvinnan i 60-årsåldern fick motorstopp med sin Skoda Fabia på E20 vid Finnerödja utanför Laxå. I mörkret kraschade en annan personbil in i hennes bil bakifrån.
Kvinnan omkom.


Mikael Walan, bilinspektör och trafikpolis i region Bergslagen, har utrett de tekniska omständigheterna kring händelsen.
Resultatet visar att Skodans batteri hade kortslutits i samband med motorstoppet. Bilens varningsblinkers gick inte att sätta på. Kvinnans Skoda blev därmed i princip osynlig för bakomvarande fordon.


– Denna olycka hade sannolikt aldrig inträffat om bilens varningsblinkers hade fungerat. Då hade den stillastående bilen upptäckts av bakomvarande fordon, säger han.


– Jag och mina kollegor har sett att detta är en allvarlig brist i alla fordon. Det borde finnas en separat strömkälla eller liknande som gör att varningsblinkers fungerar även när bilbatteriet slutar fungera.


Mikael Walan riktar nu skarp kritik mot biltillverkarna:
– Detta borde vara lätt åtgärdat. I dagens bilar finns alla möjliga säkerhetsdetaljer. Att se till att det går att använda varningsblinkers när batteriet slutar fungera kan inte vara svårt att fixa.


Mikael Sandberg är presschef på Skoda Sverige. Han säger att Skodas bilmodeller inte är ensamma om problemet att varningsblinkers inte fungerar om bilbatteriet havererar, det är någon som gäller alla biltillverkare.


– Om bilens batteri kortsluts eller slutar fungera så fungerar ingenting i bilen. Det är klart att det skulle vara intressant att hitta en lösning med exempelvis reservaggregat som en säkerhetslösning för att varningsblinkers alltid ska gå att slå på, men det är ingenting som vi tittar på i dagsläget.

 

Kommer ni att göra det?
– Det vet jag inte just nu.

Denna sida hänvisar till tidningen Motor:
Nummer 3 2016

Här inträffade dödsolyckan

Mikael Walan, bilinspektör och trafikpolis, riktar skarp kritik mot bilbranschen efter olyckan här på E20 vid Finnerödja som krävde en kvinnas liv.

”Det är en stor brist i bilar att varningsblinkers inte går att tända om batteriet inte fungerar”, säger han