Parkera husbilen så här

Hur funkar ställplatser för husbilar? Och hur hittar jag de bästa? Motors husbilsreporter Anders Witt bjuder här på sina bästa tips.


När dagens etapp på landsvägen eller Autobahn känns alltför lång börjar vi fundera på att hitta en ställplats. Ställplatsen har blivit det etablerade begreppet för en plats där du kan övernatta med din husbil. Ibland bara några lite större p-rutor mitt i en stad. Ibland en grusplan utanför ett lantligt gästgiveri. Eller en lyxigare inhägnad med gott om service, som mer liknar en vanlig campingplats. Gemensamt är att de skyltas med en husbil och att husvagnsekipage sällan är välkomna.


Hitta ställplatser
Det finns förstås kataloger. Störst och mest känd är den tyska tidningen Reise-Mobils i tre band med över 6 000 platser runt om i Europa, de flesta i Tyskland. I januari finns 2017 års upplaga av katalogen i M Shop. Mindre kataloger över svenska ställplatser
publiceras av tidningarna Husbil & Husvagn och Husvagn & Camping. Den senare kan även laddas ner från internet.


Ställplatser i gps:en
Reise-Mobils katalog finns att ladda ner för användning i din navigator. Och det finns fler om du letar, inte minst som appar till din smarta mobil. Bland annat har den tyska tidningen Pro-Mobil en.


Ställplatskultur

Du kan nästan aldrig boka plats. Med husvagn är du möjligen välkommen till platser på landsbygden, det brukar framgå i katalogernas beskrivning. Stå inte tvärs över markerade rutor. Ibland är det för trångt för att fälla ut en markis och bära ut möbler.

 

Denna sida hänvisar till tidningen Motor:
Nummer 6 2016

Här är Anders Witts fem favoriter

 

1. Main-Donaukanalen
På bilden stånkar en tungt kollastad flodbåt upp mot kanalens högsta sluss inte långt från Hilpoltstein i norra Bayern. Senast kostade det sex euro per natt.


2. Warnemünde
Färjan till Rostock passerar den stora ställplatsen i floden Warows mynning.


3. Siena
Den toscanska staden Siena har äntligen fått en bevakad ställplats i utkanten. Efter femton minuters promenad och åtta rulltrappor är du uppe vid stadsmuren.


4. Farø
På väg till färjan i danska Rødbyhavn kan du stå här, på den lilla ön Farø mellan Själland och Falster. Gratis.


5. Bacharach
Vid den tyska floden Rhen får du sjötomt i den lilla staden Bacharach.

Läs även

Husbil hetare än någonsin