Transportstyrelsen presenterar nya e-tjänster

Nu blir det enkelt att kolla upp begagnatbilen och genomföra bilaffären, Transportstyrelsen har den 1 mars 2016 infört möjligheten att få information om bland annat ägarhistoriska uppgifter via e-post. Det blir också möjligt att registrera ägarbytet på internet med hjälp av sitt Bank-ID.

 

Det har sedan en tid varit möjligt att med hjälp av Transportstyrelsens app utföra ägarbytet med hjälp av de QR-koder som anges på registreringsbeviset. Nu blir det även möjligt att göra ägarbytet direkt på webben.

 

Det finns flera viktiga moment att tänka på när du köper eller säljer bil, att kontrollera legitimation och se till att betalning erhålls är några sådana saker. Klicka på länkarna till höger för att ta del av Motormännens råd vid köp och försäljning av bil!

Ägaruppgifter har tidigare enbart varit möjligt att ta del av via fax, eller en SMS-tjänst som dessutom kostar 3kr. Den nya tjänsten innebär ett enklare sätt för privatpersoner att kontrollera historiken på till exempel begagnade bilar. För att ta reda på vissa grundläggande uppgifter som tekniska data, hur många ägare fordonet haft, om det är i trafik eller avställt, eller om skatten är betalad så går det att använda samma funktion som tidigare - ”Sök uppgifter om annat fordon”:

 

Ifall fordonet ägs av en privatperson framgår inte ägarens personuppgifter direkt på hemsidan på grund av personuppgiftslagen. För att få ta del av utökad fordonsinformation och ägarhistorik behöver en begäran om utdrag ifrån vägtrafikregistret skickas, och det är alltså detta som nu kan utföras via en ny funktion. Kanske för att mer i detalj kontrollera historiken på ett fordon och kontakta tidigare ägare och ställa frågor kring en bil man är spekulant på? I så fall är det nu alltså möjligt att använda den nya e-tjänsten ”Fordon som ägs av någon annan”.

 

Ange registreringsnummer, samt i nästa steg din e-postadress - ett mejl kommer strax efter. Enkelt och smidigt.