Iskalla isvägar

Trots allt mildare vintrar byggs fortfarande svenska isvägar, främst i Jämtland och Norrbotten. Motor guidar dig till var de finns och hur du kör på dem.

 

– Förr i tiden fanns det 36 isvägar på Storsjön, om vädret tillåter anlägger vi i dag tre isvägar varje vinter. Men isläggningen blir kortare och kortare, säger Kjell Eriksson, distriktschef vid Färjerederiet på Trafikverket och ansvarig för isvägarna i Jämtland. Isvägar som går över sjöar eller vattendrag finns till större del i landets norra delar, där de ofta ersätter färjeförbindelser som stängs under vintern.


Trafikverket Färjerederiet ansvarar för fyra isvägar i Jämtland och tre i Norrbotten. Den sträcka som brukar öppna tidigast, mellan den 1 december och nyår, är Ammer–Stavre i Jämtland.

 

Vägarna inspekteras varje dag
När vädret är optimalt ökar en snöfri is snabbt i tjocklek och bärighet, och vid minst 25 centimeters kärnis öppnas isvägen för fordon med en totalvikt på upp till två ton. Isvägarna inspekteras varje morgon och kväll.


– Alla ska känna sig trygga att åka över sjön, vi ansvarar för isvägen så länge den är öppen, och när vi inte anser att isen är säker så stänger vi. För allmänheten är viktigt att följa bestämmelserna om bruttovikt, hastighet och avstånd.


– När isvägen ligger fin och öppen tenderar vissa att köra fortare, vilket gör att isen spricker och vi får stänga vägen. Det finns personer som har kört i upp emot 200 km/h och då är det inte roligt för bilarna som kommer efter.

 

Isvägarna ett hett turistmål
Trots att vägbanan är 40 meter bred så händer det att Kjell Eriksson och hans personal får åka ut på isen och dra loss bilar i snövallen.


– De kanske satt och skickade sms. När hastigheten är max 30 km/h och du har en raksträcka på 4,2 kilometer framför dig känns det som om man inte kommer framåt, och då lockas en del till att öka hastigheten, eller att pilla med mobilen. Att köra på Storsjöns vintervägar har kommit att bli en turistattraktion.

 

– Under senare år har vi märkt att isvägarna lockar en hel del turister, från Japan, Tyskland och Holland. Det finns en arrangör av Lapplandsresor i Holland som brukar ringa och höra om vägen är öppen, sedan kommer de i ett följe och kör sina Jeepar fram och tillbaka över sjön.

 

Halva sträckan på vintern
Tre till fyra gånger om året tar Per-Olov Helmersson och frun Karin isvägen mellan Östersund och Bydalsfjällen för att åka skidor. Med start i hemorten Brunflo blir det en sammanlagd sträcka på cirka fyra mil under den period då isvägen är öppen. Resten av året är sträckan den dubbla.


– Isvägen kortar resvägen enormt, inte minst för de som jobbpendlar. Tänk vad en halverad sträcka gör för bränsleförbrukningen under en hel säsong, säger Per-Olov Helmersson.


Per-Olov – som har åkt sträckan sedan barnsben – minns när isvägen hölls öppen från jul till slutet av mars. För bara ett par år sedan var vägen öppen bara ett par veckor, till följd av mildare väder. Samtidigt har trafiken på vägen ökat.


– Det finns ett tydligt behov. Men i framtiden kanske det inte ens är lönsamt att ställa i ordning isvägarna med så korta säsonger. Då kanske det är bättre att bygga broar – vilket inte alls är lika häftigt.

 

Denna sida hänvisar till tidningen Motor:
Nummer 1 2017

Här finns isvägarna

 

NORRBOTTENS LÄN

Söder om Överkalix:
Bohedenleden över Djupträsket mellan Boheden och Sandudden strax utanför Överkalix. Vägnummer: 797.


Norr om Överkalix:

Röduppleden går över Kalixälven vid Rödupp i Överkalix kommun. Färjeledens längd är 250 meter. Vägnummer: 836.
Mellan Boden och Luleå: Avanleden, mellan Avan och Norra Sunderbyn över Luleälven. 600 meter. Vägnummer: 585.


Övertorneå kommun:
Här finns tre isvägar, Juoksengi, Svanstein och Luppio, för bilburna mellan Sverige och Finland, och som går över Torne älv till Finland om isläget så tillåter.


Haparanda kommun:
Vintertid går en till flera plogade bilvägar över Torneälvens is mellan Sverige och Finland. Vanligtvis går en väg mellan Karungi och Karunki samt byn Korpikylä på svensk och finsk sida.


Luleå kommun:
Kommunen ansvarar för cirka 30 km isvägar:
Isväg till Sandön (0,7 km).
Isväg mellan Sandön och Junkön (8,5 km).
Isväg mellan Lövskär (Hindersöstallarna) och Hindersön (8 km).
Isväg mellan Hindersön och Storbrändön.


JÄMTLANDS LÄN

Norr om Bräcke:

Ammeröleden mellan Ammer och Stavre i Revsundssjön i Bräcke kommun, Jämtlands län. Vägnummer: 564.


Östersund/Storsjön:

Isöleden mellan Isön och Norderön i Östersunds kommun. Tillsammans med Håkanstaleden och bron mellan Isön och fastlandet utgör Isöleden en genväg över Storsjön i Jämtland. Vägnummer: 623.


Håkanstaleden mellan Håkansta i Åre kommun och Norderön i Östersunds kommun. Vägnummer: 623

 

Mellan Sunne (sydväst om Östersund) och Vällviken. Vägnummer: 321.