Bilkostnadskalkyl

Bilkostnadskalkyler, 2016

 

Den totala kostnaden för ägande och användande av bil blir närmast oförändrad jämfört med 2015. Bilägandet blir lite dyrare. Framför allt blir kostnaden för däck och därtill förekommande tillbehör något högre på grund av TPMS, systemet for däcktrycksövervakning. Kostnaden för körning per mil blir däremot något lägre tack vare generellt sett lägre förbrukning både för bensin- och dieselbilar. Lägre drivmedelspriser väger också in.

 

Kostnadskalkyl för bensinbil 2016

 

Kostnadskalkyl för dieselbil 2016

 

Ny utgift för dieselbilar

 

Många nya dieselbilar har avgasrening med AdBlue-additiv vilket kostar cirka 10 till 15 kronor per liter att fylla på. Vätskan är dock mycket dryg, och kostnadsökningen stannar på ungefär 10 öre per mil för normalstora personbilar, vilket får anses försumbart. Motormännen vill dock varna för att vissa säljare tar ut ockerpriser för vattenlösningen. I större partier kan AdBlue betinga ett pris på ner mot 3 till 4 kronor per liter. I handeln bör en femliters-dunk inte kosta mer än ungefär 10 till 15 kronor per liter.

 

Läs mer om AdBlue 

 

Hur minskar man enklast sina bilkostnader?

 

- Den som vill hålla nere sina utgifter har stora möjlighet till detta genom att jämföra priser på allt från däck och bilservice till försäkring. Kostnaden för just service kan ibland skilja även mellan märkesverkstäder av samma märke på olika orter, och på olika märkesoberoende verkstäder. Serviceavtal är relativt vanligt förekommande och kan innebära en besparing för många, men även här gäller att jämföra med sin egen körsträcka och se vad som blir mest fördelaktigt, säger Carl-Erik Stjernvall, tekniker på Motormännen.

 

Valet av bil påverkar

 

Bilar som är dyra i inköp är nästan alltid dyra att äga. Stora bilar som drar mycket bränsle är absolut dyrast, samtidigt som dessa ofta har sämst andrahandsvärde. De billigaste bilarna har en kostnad på dryga 20 kronor milen medan de dyraste bilarna kan ha en kostnad på 80 kronor milen eller mer. Än högre kan kostnaden bli ifall den årliga körsträckan är låg, då kan det till exempel bli svårt att utnyttja den fulla potentialen i bilens fasta serviceintervaller.

 

Om Motormännens Bilkostnadskalkyl

 

Bilkostnadskalkylen ska ses som en hjälp inte minst när man vill jämföra den egna bilens kostnader med andra transportmedel. Självklart är det dyrare att äga och använda en ny stor dyr bil än en liten eller gammal bil. Ändrade behov, säkerhetsfaktorer och driftskostnader är för många viktiga argument inför beslutet att köpa nytt.

 

Det är svårt att ge en exakt kostnad för det enskilda bilägandet. Metoden vi har använt är att alla utgifter har fått ett snittpris. Därefter har vi slagit ihop de summorna, och det blir priset för ett års bilägande för respektive ägandeperiod och körsträcka som exemplifieras i beräkningsmatrisen. Detta går sedan att bryta ner till en kostnad per mil.