Hund i bilen

Visst är det charmigt när hunden sitter på passagerarsätet och glatt sticker ut nosen genom den öppna vindrutan och låter fartvinden härja fritt med öron och tunga. Men sett till trafiksäkerheten är det direkt olämpligt att familjens pälsbeklädde vän rör sig fritt i bilen.


Enligt NTF får en sex kilos Jack Russell-terrier en krockvikt på 240 kilo vid krock i 50 km/h. Det är lätt att förstå vilken risk det innebär för övriga passagerare.


Även vid olyckor med lycklig utgång bör man tänka på att hunden förmodligen är chockad och stressad och riskerar att springa ut på vägen och utsätta sig och andra för fara.


– För att inte skadas under färd ska djuret sitta i en bur eller med bilsele. Djuret får inte heller riskera säkerheten för förarens sikt eller manövrering av bilen, säger Pernilla Melander, kommunikationsansvarig på Agria djurförsäkring.

 

Burens utformning

Enligt Jordbruksverkets rekommendationer ska varje hund ha minst följande utrymme:


Längd: Hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning gånger 1,10.
Bredd: Hundens bröstbredd gånger 2,5. Hunden ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat.
Höjd: Hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning.

 

Transport i kombibilar

Bur: En hund eller katt sitter bäst i bur enligt både försäkringsbolaget Agria och Svenska kennelklubben. Buren bör helst vara krocktestad för att inte skada passagerare.
Vid en krock bakifrån riskerar en allt för rigid bur att trycka sönder baksätets låsmekanism och skada baksätespassageraren. Buren ska kunna fixeras i bilen antingen med hjälp av bilens lastsurrningsöglor eller andra spännanordningar.


Lastrumsavskiljare:
Klassiska lastrumsavskiljaren (nät eller galler mellan bagageutrymme och passagerarutrymme) är en fungerande lösning. I kombination med lastrumsavdelare blir det i praktiken en enklare form av bur.

 

Transport i övriga bilar

Bur: Mindre burar kan fungera, att förankra buren är utmaningen. Lasta buren i baksätet. Bilens isofixöglor går att använda, använd spännband som täcker hela isofixöglans bredd och fixera ordentligt så att buren inte kasar i sidled.
Isofixstandarden tål max 18 kilo. Bilbältet kan användas men måste då fixeras mot buren på något vis för att inte kasa vid krock.
Sele: Ett alternativ till bur är bilsele vilken fästs i säkerhetsbältet. De finns i flera storlekar för att passa olika raser. Katter kan börja riva i sätet och mår oftast bättre av att sitta i liten bur. Det finns burar med fästen för säkerhetsbältet.

 

Denna sida hänvisar till tidningen Motor:
Nummer 5 2015

Tänk på när du reser med hund


Pausa ofta, minst var sjätte timme måste hunden rastas och få vatten.


Sätt aldrig fast hunden i dragkroken eller stötfångaren.

 

Parkera alltid i skugga och ha god ventilering av kupén.

 

Exempel på skillnad mellan ytter- och innertemperatur
Tid Yttertemp Förhållande Temp i bilen
8:30 14˚ C Skugga 19˚ C
9:30 18˚ C Skugga 38˚ C
10:30 20˚ C Blandat 47˚ C
11:15 20˚ C Sol 58˚ C
12:00 22˚ C Sol 62˚ C
13:30 23˚ C Sol 85 C

 Källa: Kennelklubben