Åtta tips inför bilresan

Minimera risken för tekniska problem under bilresan!

Motormännen listar åtta vanliga problem som i värsta fall kräver oförutsedda stopp längs resan, och tipsar om vad du kan göra för att undvika dem.

 

1. Urladdat eller defekt batteri
Om du har problem med batteriet kan det bero på många korta resor eller en dålig elektrisk anslutning. Batterifel är den vanligaste orsaken till startproblem - särskilt på vintern. Vid bilens service, bör verkstaden kontrollera att anslutningarna är säkra och att batteripolerna är rena och skyddade mot korrosion. Ifall du sällan gör längre resor, kommer batteriet få mycket färre och kortare tillfällen att ladda. Du kan lösa detta genom att ladda över natten någon gång varannan vecka eller så. Det finns också en chans att batteriets livslängd utökas ifall du underhållsladdar.

 

2. För låg vätskenivå
Kylarvätska, spolarvätska eller bromsvätska, kontrollera nivån för dem alla. För en problemfri bilresa är det viktigt att inte slarva med det förebyggande underhållet. Det är sällan roligt eller trafiksäkert att behöva göra oförutsedda stopp, att inte kunna se ut genom vindrutan eller oroas för displayens varningsmeddelanden under färd.

 

3. Borttappade nycklar
Nycklar blir mer och mer avancerade, och kostar ofta flera tusenlappar att byta ut. Det är viktigt att det alltid finns två nycklar till bilen. Ifall en kommer bort, se då till att snarast beställa en ny och få nycklarna kodade till bilen på en verkstad. På så vis tappar också den borttappade nyckeln ofta sin kodning och bilen kan inte längre startas eller stjälas med hjälp av den. På en längre resa och om ni är flera som reser i samma bil kan det vara en god idé att ha båda nycklarna med.

 

4. Skadade däck
Kontrollera däckens mönsterdjup regelbundet. Om du ser att däckslitaget är ojämnt över slitbanan så är det bra om en specialist kontrollerar hjulinställningen på bilen. Råkat köra på en trottoarkant? Kontrollera synliga skador, och var sedan extra uppmärksam på om däcket tappar lufttryck den närmaste tiden.

 

5. Reservhjulet
Om du har ett reservhjul se till att det är i gott skick och att det är redo för användning - du vet aldrig när du kan behöva det. Sitter reservhjulet monterat under bilen? Testa att demontera hjulet, hållare och skruvförband kan ha rostat ihop under åren. Smörj upp så slipper du problem om oturen skulle vara framme! Om du har en domkraft eller däck på burk ”nödspray”, se till dessa saker är i gott skick och lättillgängliga, kom även ihåg den låsbara hjulmutter-adaptern ifall du har fälglås på bilen.

 

6. Laddningsfel
Även om batteriet är i gott skick kan laddningen försämras ifall generatorn är trasig eller om multiremmen som driver runt den glappar eller blivit sliten. En sådan sak behöver kontrolleras på verkstad. En kontroll avseende multiremmens skick ingår vanligtvis i servicen. Om bilens laddning försämras och laddnings-ikonen tänds i displayen så är det bäst att stanna till på en säker plats och ta reda på mer i bilens instruktionsbok. Beroende på vad felet är kan man köra en begränsad sträcka med lampan tänd. På nya bilar kan det vara svårt att mäta och testa själv med en multimeter ifall laddningen fungerar eftersom bilen själv reglerar när laddning behövs, så ibland är generatorn frånkopplad för att inte ödsla energi på att driva den.

 

7. Startmotor
Startmotorer är vanligtvis tåliga, men kan i värsta fall gå sönder. Så länge bilen får service regelbundet bör eventuella fel fångas upp innan de orsakar några problem. En bil med manuell växellåda kan puttas eller bogseras igång. Kom ihåg att göra det på ett säkert sätt, och tänk på att broms eller styrservo inte fungerar när bilen bogseras.

 

8. Bränsleproblem
Tankat fel bränsle? Det händer tiotusentals bilister varje år. När det väl har hänt så är det viktigaste att inte starta motorn, slå inte ens på tändningen med nyckeln! Det är också viktigt att säkerställa att det ingår i din bilförsäkring. För att hindra feltankning kan du köpa ett särskilt tanklock så att bara det rätta pumphandtaget kan användas. Läs mer om SoloDiesel i Motormännens webbshop.