Däckbyte

Om du byter däcken själv tänk på att parkera bilen på ett plant underlag. Lägg i en växel och dra åt handbromsen innan du börjar lossa muttrarna. Använd en garagedomkraft för att lyfta bilen säkert. Originaldomkraften ska bara användas i nödfall, om du behöver byta ett däck längs vägen. De är ofta rangliga, farliga och håller i vissa fall bara för ett däckbyte.

 

Sätt däcken med bäst mönsterdjup bak. Med de bästa däcken bak minskar risken för att bakvagnen tappar greppet med en svårkontrollerad sladd som följd. Ett sommardäck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm, men redan vid 3 mm blir däckets säkerhetsegenskaper betydligt sämre. Byt därför ut däck som har ett mönsterdjup under 3 mm, för att garantera att du har en kort bromssträcka och för att behålla köregenskaperna

 

Tips för ett säkrare och lättare däckbyte

 1. Placera bilen på ett plant underlag. Lägg i en växel och drag åt handbromsen.
 2. Använd stoppklossar, så är du säker på att bilen inte flyttar på sig.
 3. Lätta på hjulbultarna innan du hissar upp bilen. Byt ut fälgkorset mot en hjulmutternyckel med hävarm, så går bytet lättare.
 4. Använd garagedomkraft för att lyfta bilen.
 5. Sätt däcken med bäst mönsterdjup bak.
 6. Smörj gängorna med fett, för att underlätta vid nästa däckbyte.
 7. Fyll på luft i däcken. Om det är för lite luft i däcken ökar rullmotståndet, slitaget och bränsleförbrukningen. Ha gärna upp till 0,2 bar extra lufttryck, under förutsättning att du inte överskrider maximalt rekommenderat lufttryck.
 8. Tvätta rent vinterdäcken med bilschampo och fälgtvätt. Ta bort eventuella stenar som fastnat i mönstret.
 9. Märk däcken med placering: höger, vänster respektive fram och bak. Detta för att hålla koll på rotationsriktningen på däcken. Förvara däcken mörkt och svalt, hängande eller liggande.
 10. Obalanserade däck ger upphov till vibrationer. Om du misstänker att däcken behöver balanseras lämna in bilen på däckverkstad.


 

Senast den 16 april ska dubbdäcken vara utbytta mot sommardäck.

Byt till sommardäck även om du har dubbfria vinterdäck. Bromssträckan blir 15-20 procent längre med dubbfria vinterdäck jämfört med sommardäck på barmark och dessutom försämras kurvtagningen.

 

Från 1 oktober är det tillåtet med dubbdäck

1 december ska vinterdäcken vara på förutsatt att vinterväglag råder. Man får inte blanda dubbade och odubbade däck på bilen och om bilen har dubbdäck måste även eventuell släpvagn ha dubbdäck.

Läs mer här

 

Så säkrar du däcken vid transport

 1. Ställ däcken på högkant och placera dem mot ryggstödet.
 2. Använd två spännband.
 3. För ett spännband genom samtliga däck och förankra i de främre bagagerumsfästena.
 4. För det andra spännbandet genom samtliga däck och förankra i de bakre bagagerumsfästena.
 5. Dra åt ordentligt och kontrollera att däcken inte kan förflytta sig