Dåliga avgasvärden på besiktningen?

Dåliga avgasvärden på besiktningen? Missa i så fall inte avgasreningslagen, den kan ge dig hjälp till en kostnadsfri reparation. Motormännen reder ut begreppen!

Så här brukar det gå till:

 

Felet upptäcks

För att få hjälp krävs vanligtvis en anmärkning från en myndighetskontroll. Det vill säga att fel avgasvärden mäts upp på besiktningen, eller att kontrollampan för avgasutsläpp lyser.

 

Besök verkstaden

För den underkända bilen behövs oftast en felsökning till att börja med. Visar den att felet är relaterat till en avgasrenande komponent, till exempel en katalysator, partikelfilter eller styrsystem för den, får man sedan åberopa kostnadsfri reparation enligt avgasreningslagen.
(Fel på komponenter i bränsleinsprutning eller andra hjälpsystem för motorns funktion ingår inte, utan som namnet antyder är det avgasreningen som avses.)

 

Betalning?

Hela kostnaden, både reservdelar och arbetstid, faktureras tillverkaren. Det är inte tillåtet att ta betalt av bilägaren i samband med en reparation som betalas av tillverkaren i enlighet med lagen.

 

Bilen klar!

När bilen är klar ska den godkännas på besiktningens efterkontroll. Även de hundralappar som den kostar ska ersättas i det fall verkstaden inte på egen hand är certifierad att ”släcka” anmärkningarna.

 

Undantag

Bilverkstaden eller biltillverkaren kan vägra kostnadsfri reparation eller vidare ersättning. Det kan bero på att bilen inte servats på rätt sätt, att fel bränsle använts eller om komponenterna skadats av yttre påverkan, till exempel om katalysatorn skadats av föremål man råkat köra på.

Avgasreningslagen är ett tillverkaransvar som innebär att system och komponenter i bilen som har en utsläppsbegränsande funktion ska fungera i upp till fem år eller 8000 mil, beroende på vilket som inträffar först.

 

Det är reglerat i lagstiftning (2011:318) och är alltså inte en garanti från försäljaren. Men reglerna kan vara lite snåriga, och gäller inte alls för till exempel privatimporterade fordon, eller för fordon som generalagenten inte importerat men som sålts av andra aktörer.

 

Även om det är biltillverkaren som har ett ansvar brukar kontakten med dem skötas av verkstaden, dit du kan åka för att få hjälp att avhjälpa ett fel med stöd av lagen.