Data, mobiler och roaming på resan

Inbyggda navigationssystem i bilar byts i snabb takt ut mot modernare multimedia-verktyg. Numera är det vanligare att bilen utrustas med touch-skärm som laddas med innehåll från olika appar via användarens mobiltelefon eller surfplatta. De nya touch-skärmssystemen är ofta billigare i pris än ett komplett inbyggt navigationssystem, eftersom användaren själv får ladda ner innehållet och även stå för datatrafiken. Systemen kan ge större flexibilitet i allt från val av kartor- och trafiktjänster till streaming av olika musikkällor.

 

Se däremot upp med eventuella kostnader i samband med ökad data-roaming på bilresan;

Även om EU har beslutat att ändra regelverket om romaing och helt fasa ut det avgiftsbaserade systemet 2017, så finns i år fortfarande en risk för högre kostnader, beroende på behovet av datamängd. Och om du reser utanför Europa kan det även fortsättningsvis föreligga en risk i att använda appar till exempel i hyrbilens touch-skärm, via länkar från sin egen telefon eller padda, för exempelvis navigations-system.

 

Dataroaming innebär att din surfplatta eller telefon tillfälligt använder ett mobilnät som inte ingår i det ordinarie abonnemanget för att skicka och ta emot data. Då kan användaren surfa på internet, hämta e-post, streama musik, uppdatera sociala media-flöden och hantera alla andra mobila funktioner. Avgifterna för att göra detta kan ibland vara hög, särskilt utanför Europa.

 

Dataroaming är fortfarande kostsamt i de flesta länder ifall mobiltrafiken utnyttjas större delen av dagen. Vissa appar fungerar bra även utan en Internet-anslutning, men även sådana enkla saker som röstbrevlådan kan debiteras högre avgift i andra delar av världen.

 

För att försöka undvika de allra värsta kostnaderna har Motormännen listat de bästa knepen:

  • Det enklaste sättet att undvika de kostnader som passiv eller aktiv dataöverföring kan innebära utomlands är att stänga av dataroaming på telefonen. Förfarandet på olika mobiltelefonmodeller varierar, konsultera mobilens manual ifall du är osäker.
  • Kom ihåg att mängden data kan variera. Ifall du använder en särskild kart-app så är det visserligen möjligt att först testa hur mycket data appen förbrukar under en viss tid hemma. Men en tur på några timmar genom Sverige innehåller säkerligen mycket lägre datamängd än ifall du kör igenom Hamburg i rusningstrafik. Det är helt enkelt inte säkert att det går att förutse hur stor datamängd en resa kan tänkas kräva.
  • Via Wi-Fi ”hot-spots” kan du fortfarande använda alla de funktioner som du gör hemma. Kom ihåg att noga fundera på vilka känsliga data som du överför med hjälp av en öppen Wi-Fi-anslutning, till exempel bankuppgifter, eller information om var du befinner dig. Se om möjligt till att bara använda Wi-Fi som har en säker anslutning.
  • Köp en extra, fastställd datamängd av din mobiloperatör. Antingen marknadsförs de som paket som kan erbjuda en viss mängd data - 100MB, 2GB, eller så kontrollerar du på vilka andra sätt som just din operatör kan hjälpa dig se över kostnaderna inför en utlandsvistelse.
  • Välj appar som inte anväder romaing-data. Beroende på vad du behöver använda apparna till (kanske för att hitta den bästa resrutten eller för att hitta ett bra hotell) så finns det ofta möjlighet att välja en app som inte använder annan data än den som krävs under själva nedladdningen av appen till telefonen.
  • Köp ett lokalt SIM-kort. Om du är ute och reser längre än en normal semester, och vet att du kommer att ha ett liknande behov av data som hemma så kan det vara värt att investera i ett lokalt SIM-kort. På så sätt debiteras du lokala priser snarare än internationella roamingpriser.
  • Förinstallerade kartor kan lokalisera din position med hjälp av GPS, och då behövs ingen dataroaming. Ibland måste du då använda karttjänsten med hjälp av appen innan du reser (eller på plats men via Wi-Fi) för att säkerställa att nödvändig data är nedladdad. För att kontrollera en sådan funktion innan resan, testa genom att slå på "flygplans-läge” och testa funktionaliteten.

Fler tips

för dig på resande fot hittar du under resan.

 

Behöver du ett grönt kort eller servicekort?

 

Reser du utanför Europa kan det vara bra med ett Internationellt körkort

 

Du hittar massor av reseprodukter i vår webbshop