Körskolan

 Av Vendela Magnusson

 

– Få svenska förare skulle klara teoriprovet om de tvingades göra om det, tror Rickard Rydell. Han är tveksam om han själv skulle vara en av dem innan han gick handledarutbildningen inför övningskörningen med sin äldsta dotter.
– Då insåg jag hur viktigt det är med repetition.
– Under övningskörningen blev jag också  påmind om att vi reagerar på olika sätt. Är man en van bilförare ser man saker och ting fortare och kan fatta snabbare beslut. Det är viktigt att komma ihåg i vardagstrafiken. Man måste ge ovana förare tid att se situationerna.

 

Rickards racinghistoria började med gokart, där han blev svensk mästare 1984 och 1985. Därefter har han bland annat blivit inofficiell världsmästare i Formel 3 och fått en förstaplacering och fyra tredjeplaceringar i brittiska BTCC.
– Ett av mina roligaste minnen är från 2007 när jag vann Le Mans 24-timmars i GT1-klassen för Aston Martin.  Det var en fantastisk känsla att stå högst upp på pallen efter ett sådant klassiskt lopp och spruta champagne inför tv-team och hundratusentals åskådare.
– Det är speciellt att tävla. Det finns inga andra tillfällen då jag är 100 procent fokuserad på varenda detalj.


Den stora koncentrationen och farten vid tävlingarna till trots – till vardags försöker Rickard köra vårdat.
– Jag vill verkligen skilja på att köra i trafiken och på banan.
Generellt tycker han att vi kör bra i Sverige.
– Vi kör inte så hetsigt som de gör i till exempel Spanien och Italien. Samtidigt saknar vi disciplinen de har i Tyskland, där alla håller sig till sin fil och flyttar på sig om det behövs.

 

Rickard Rydells fyra körtips inför bilsemestern

 

Kom ihåg att alla har olika bråttom. Eftersom det är så många bilar på vägarna i semestertider är det säkrast att anpassa sig till trafikrytmen.

 

Ta tid på dig. Mycket trafik innebär att tidsangivelsen på din GPS inte alltid stämmer. Utgå från att resan kommer ta längre tid än du tror.

 

Fyll på olja. Kolla lufttryck och mönster på däcken regelbundet – alltid inför långa resor. Det som påverkar väghållningen mest är hur pass bra däcken är.

 

Låt en passagerare sköta sms:andet när du kör. Att sms:a bakom ratten är direkt livsfarligt och ska aldrig, under några som helst omständigheter, förekomma.

 

 

Rickard rydells två favoritresmål

Mallorca

”Ön kryllar av små, roliga vägar och mysiga byar att utforska.  Jag åkte från Andratx till Sóller med min familj. Vissa vägar var  väldigt kringelikrokiga.”

 

Barcelona-Costa Brava

”En spansk teamkompis tog med mig på den här otroligt vackra bilfärden.  Utsikten var fantastisk, så var även bilarna och vägarna.”
Fler artiklar i körskolan:

 

Halkkörning

Motorvägskörning

Omkörning

Snålkörning

Vinterkörning

 

Rickard Rydell

STCC-stjärnan Rickard Rydell hjälper dig att bli bättre bakom ratten.