Hoppa till huvudinnehållet

Tåget går inte hit, och med flyg blir du fast i ena hälften av Hemavan och Tärnaby. Men med bilen som hjälp ligger södra Lappland för dina fötter. Följ med på sportlov till backarna som fostrat våra största alpinstjärnor.

Barn som åker slalom i backen

HEMAVAN OCH TÄRNABY. För de allra flesta – som inte redan har varit där – ringer det en klocka. Och inte undra på. Här fick Ingemar Stenmark, Stig Strand, Anja Persson och Jens Byggmark sina superhjältekrafter. Men här finns även rum för tillfälligare besökare som vill smaka på vidunderligheterna.

Och det börjar faktiskt bäst med en bilresa. Ni vet, en sådan där småprat om saker som legat gömda bryts av förtrolig tystnad, en fråga om chauffören vill ha mer kaffe och hantlangande av bilfikat mellan bak- och framsäte. Resan går mot slutet genom ett blått landskap, genom norrländskt inland, längs Blå vägen, den som går mellan Umeå och Mo i Rana på den norska sidan. Djupa skogar och hisnande fjällvyer turas om att försätta resenären i ödmjukhet inför hur vackert det är, inlandet. Slutligen når resenären fram, det kan vara sent och mörkret döljer Hemavan och Tärnabys böljande fjällsluttningar. Packningen ska in i stugan, barn och gamla ska bäras in, bäddas ner. Skidor och stavar lutas mot stugväggen bredvid dörren, redo att låta sig greppas dagen efter. Kanske tänds en sen brasa, bara för att det går.

Läs hela reportaget i nummer 1 - 2018 av tidningen Motor (PDF)