Bila i resten av världen

Reseplanering

Långresor kräver planering. Läs på i förväg, på nätet och i böcker. I spalten till höger hittar du ett urval resedagböcker, skrivna av erfarna resenärer.


Politiska oroligheter omöjliggör eller försvårar resor genom många länder. Gränsstationer är ibland stängda, trots att vägar finns utsatta på kartan.

 

Tänk också på klimat och årstid. Att resa genom Sahara i juli är inte så smart. Eller till Kenya under regnperioden april-maj. I Indien ställer monsunregnen till mycket besvär. Och att svensk sommar är vinter i Australien och Sydamerika, det visste du nog redan.

 

Resebudget

Res inte på marginalen! Rejäla reserver behövs för bilreparationer och annat oförutsett. Växling, kortuttag och bankärenden kan ofta bara göras i större städer. Valutaväxlingsföretagen ger besked om hur du får pengar överförda till de platser du ska resa till.

 

Fordonet

Självklart måste bilen vara i bra skick för att klara av en lång resa.

Låt en verkstad gå igenom bilen. Förebygg trassel genom att byta ut slitna delar i förtid. Ta med drivmedels- och vattendunkar, verktyg och reservdelar.

 

Pass, visum, biljetter

I många länder ska passet vara giltigt en längre period efter att du rest därifrån. Sex månader är vanligt, upp till ett år förekommer. Ta med kopior på passets personuppgiftssidor och en omgång fotografier på dig själv.

 

Behövs visum till de länder du ska besöka? Se exempelvis www.cometconsular.se. Om visum behövs måste det ordnas i förväg. Att få visum vid gränsen hör till ovanligheterna. Räkna med att visumproceduren tar tid.

 

Efter att visum beviljats ska inresan ske inom en viss tid. Det här kan betyda att du inte kan skaffa visum i Sverige för länderna i slutet av en långresa. Visumet måste då sökas längs vägen, i ett land där besökslandet har ambassad eller konsulat.

 

I många länder vill man se att du har biljett för åter/vidareresa, och att du har pengar för ditt uppehälle. Bilresenärer kan avkrävas garantier för att utresa ur landet kommer att ske.

 

Körkort

Förutom svenskt körkort måste du ha internationellt körkort. Till instabila länder är det en god idé att ta med flera stycken. Blir du av med ett har du alltid ett i reserv.

 

Försäkringar

Svenska fordonsförsäkringar gäller i Marocko, Tunisien, Ryssland, Turkiet, Israel och Iran. Som bevis visar du upp "gröna kortet" vid gränsen. Kortet utfärdas av ditt försäkringsbolag.

 

I övriga utomeuropeiska länder köper du en lokal trafikförsäkring vid gränsen eller i närmaste större ort. Inte sällan gäller en sådan försäkring även i angränsande länder.

 

Hel- eller halvförsäkring (brand, stöld, vagnskada) är svårare att skaffa utanför Sverige. Några utländska försäkringsbolag specialiserade på långresenärer, erbjuder dem. Är du M-medlem hör du av dig till oss för tips.

 

Svensk sjukförsäkring gäller bara i ett fåtal utomeuropeiska länder. Försäkringskassan ger närmare besked. Däremot inkluderar flertalet hemförsäkringar ett reseskydd under 45 dagar. För långresan förlänger du reseskyddet så att det täcker hela tiden du är borta. Eller så skaffar du en separat reseförsäkring. Kolla att försäkringen verkligen gäller i de utomeuropeiska länder du ska besöka.

 

Fordonshandlingar – Carnet de Passages

Låt översätta bilens registreringsbevis till engelska, franska eller spanska, beroende på vilka länder du ska resa till. Baktill ska fordonet ha ett godkänt S-märke.


För att få köra ett svenskregistrerat fordon i andra länder måste det vara skattat, besiktigat och trafikförsäkrat i Sverige. Du får inte ställa av fordonet under tiden det befinner sig utomlands.

 

För att problemfritt passera utomeuropeiska gränser med bil eller motorcykel krävs i en del fall tullhandlingen Carnet de Passages. Läs mer om Carnet de Passages

 

I länder som inte accepterar Carnet de Passages gränskontrolleras fordonen på andra sätt. Ibland noterar man fordonet i den resandes pass. Ibland utfärdas på plats en kostnadsfri eller avgiftsbelagd tullhandling. Ibland är det inga formaliteter alls - precis som i Europa.

 

Drivmedel

Blyfri bensin finns på de flesta håll, men inte överallt. Med blybensin slammar katalysatorn igen, men bilen rullar på. När du så småningom tankar blyfritt igen bränns föroreningarna bort.

 

Att bensinen ibland håller ett lägre oktantal brukar inte vara något problem för en modern bil. Däremot är tillgången på diesel begränsad i vissa länder, och kvaliteten mindre god. Drivmedel i andra länder

 

Kontakter med polis, tull och andra myndigheter

Okunskap, oerfarenhet och dåligt humör stöter man på överallt. Myndighetspersoner uppträder på andra sätt än vi är vana vid och regler kan vara förhandlingsbara. Det den ene säger behöver inte gälla hos den andre. Praxis vid en gränsstation är annorlunda mot hur det går till på en annan. Hanteringen av ditt ärende går ibland obegripligt långsamt, utan att du förstår varför.

Då gäller det att spela sin roll väl. Tålamod och undergivenhet fungerar ibland. Hot och brösttoner ibland. En samling hemmagjorda "dokument" med många underskrifter och stämplar, öppnar ofta dörrar. Ibland hjälper inget annat än en diskret överlämnad sedel.

 

Hjälpbehov

Lista var du kan få hjälp i länderna du ska besöka. Notera kontaktuppgifter till svenska ambassader och konsulat, till Svenska kyrkan i utlandet och till de motororganisationer Motormännen samarbetar med.

 

Varning!

Utländska besökare går sällan säkra för kriminalitet. Vissa länder, städer och områden är mer drabbade än andra. Följ svenska UD:s råd, ta utfärdade varningar på allvar och var vaksam i kontakterna med okända människor.
                                                        

Läs mer om att resa
utanför Europa


www.cub-adventure.se En bilresa i Afrika 2005-06 och om tidigare resor i andra världsdelar.
www.dreamtrip.se Om en bilresa i Asien och Kina

www.teameldorado.se På mc genom Asien och Afrika
www.olmhagen.se På mc genom Afrika och Sydamerika - med barn!
www.peps.se/pan_american På mc genom Nord- och Sydamerika
www.hjulspar.se Från Murmansk till Viborg i Ryssland, Ukraina samt Mocambique 
Med bil runt Svarta Havet 2008

www.2cape.com till Sydafrika

www.swes.se Svenska Expeditionssällskapets sida med flera reseberättelser.

 

 

Vaccinationer,
mediciner, hälsovård

Ta reda på vilka mediciner och preparat du bör ha med. En del länder kräver vaccinationsintyg. 

 

Läs mer på www.1177.se (klicka Reseråd).