Bila med barn

Undvik långa bilresor med mindre barn. Att sitta stilla länge och dessutom vara fastspänd är en pina för de flesta ungar. Först från tioårsåldern är barnen mogna för en bilsemester. Men gör den inte för lång, och kör bara korta dagsetapper. 

 • Pausa ofta. Planera in flera korta pauser och minst en längre roligare.
  Gärna vid en badplats eller någonstans där barnet får springa av sig.
 • Skaffa solskydd till fönstren så att det inte blir för varmt.
 • Drick mycket - men inte läsk. Hellre då smaksatt vatten.
 • Godis, fast i måttliga mängder. Portionera ut godiset vid olika tillfällen.  
 • Hushållsrullar och våtservetter får man aldrig för mycket av.
 • En prylficka att hänga på baksidan av framsätena är en bra investering.
  I den förvaras leksaker, spel, tidningar och annat.
 • Somliga barn blir lätt åksjuka. Gör extra många pauser och se till att barnet får frisk luft hela tiden.
 • Ta med kuddar och täcken för att kunna palla upp ett sovande barn

 

Ett skepp kommer lastat

Någon börjar och säger till exempel: "Ett skepp kommer lastat med B". Den som står i tur måste då hitta på ett ord som börjar på B, till exempel "bananer" eller "blommor", innan de andra räknat till tio. Den som inte kommer på något åker ur leken. Det blir svårare om man bara får lasta skeppet med länder, städer, djur, musikgrupper, filmtitlar eller något annat.

 

Det går bra att strunta i skeppet också

Bestäm en kategori, ta till exempel musikgrupper och soloartister. Någon börjar med att säga namnet på en grupp eller en artist. Nästa deltagare ska då säga en annan grupp eller artist som börjar på den bokstav som den tidigare slutade på, och så vidare. Om den första personen säger Roxette kan den andra säga Electric Banana Band och den tredje Dr Alban. Om ett namn börjar med "The" brukar man räkna den första bokstaven i det följande ordet som den första bokstaven i namnet, The Residents börjar alltså inte med T utan med R. Den som inte kommer på något åker ut.

 

Räkna "kor"

Man sitter på var sin sida i bilen och räknar alla kor (eller något annat, lastbilar till exempel) som dyker upp under en viss tid. Den som har sett flest kor efter en halvtimme vinner. Ett annat sätt är att köra "först till tjugo vinner", eller först till femtio, eller först till hundra. 

 

Hur långt borta är grejen?

Någon säger ett landmärke som hen fått syn på långt borta, till exempel ett torn, en bensinmack eller en kyrka. Alla får gissa hur långt det är dit. Den som kör nollställer trippmätaren och läser av avståndet när man är framme. 


En variant är att alla blundar (utom föraren förstås) i stället för att gissa avståndet. Var och en säger "Nu är vi där!" när hen tror att ni är framme. Den som då är närmast vinner.

 

Fortsätt berättelsen

Någon i bilen börjar berätta en historia. Efter ett tag tystnar hen och nästa person fortsätter historien utan att tveka. Efter en liten stund tystnar också denne och nästa person tar vid. Och så fortsätter man på samma sätt. Det kan bli hur knäppa, spännande eller roliga historier som helst.

 

Alfabetisk resa

En lek som inte är helt lätt – men kul. Den första deltagaren nämner ett resmål som börjar på A och säger till exempel: "Jag ska resa till Alvesta." Nästa person frågar "Vad ska du göra där?" Varje ord i den första deltagarens svar måste börja med A, så svaret skulle kunna bli: "anskaffa apor" eller "arrestera August". Den andra deltagaren säger nu ett resmål som börjar på B: "Jag ska resa till Borås", och svarar på frågan vad han ska göra där, till exempel: "baka bullar". Leken fortsätter tills alfabetet är slut.

 

Vem tänker jag på?

En i bilen tänker på en person. Det kan vara vem som helst, en kändis, en seriefigur, en historisk person eller någon som alla känner. De andra ska räkna ut vem det är genom att ställa frågor, en och en. Den som tänker på en person får bara svara ja eller nej. När du tror att du vet vem personen är, gissar du. Om du gissar rätt har du vunnit, är det fel så fortsätter leken.