Fjällen eller alperna?

Sportlovet är här, och hundratusentals svenskar åker på skidsemester. Men ska man välja fjällen eller Alperna? Här är Motors guide där vi jämför svenska Åre med tyska Oberstdorf, en av de närmaste alporterna.

 

Mycket beror naturligtvis på var du utgår ifrån. Bor du i Östersund är det 10 mil till Åre och 220 till Oberstdorf, då är valet enkelt. Men bor du i södra Sverige är det ungefär lika långt till Oberstdorf som till Åre.


Kör du från Malmö är vägen till Alperna till och med snabbare – och säkrare. Du slipper köra ”dödens väg” E45. Vill du till Alperna är nästa fråga om du verkligen ska köra hela vägen, eller flyga och hyra bil. Tänk då på att kolla om bilen har vinterdäck och snökedjor.

 

Köra
Det är längre till Alperna, men vägarna är snabbare och säkrare. Det är dubbelfilig mittseparerad motorväg genom hela Tyskland ända fram till Oberstdorf. Dessutom är klimatet mildare och  väglaget oftast bättre.
☆☆☆
Tyvärr, vägarna till de svenska skidorterna är Sveriges sämsta och farligaste. I stort sett inga vägsträckor är mittseparerade, nästan inga viltstängsel och vägarna är ofta isiga. Men allt är närmare.

 

 

Fly & Drive
Det är två timmars flygresa från Stockholm till München, sedan två timmar med hyrbil till Oberstdorf. Om du inte bor alltför långt ifrån en svensk flygplats så är det ganska smidigt att ta sig till södra Tyskland.
☆☆☆
Det är enkelt att flyga till Östersund och sedan köra hyrbil tio mil till Åre. Men ännu smidigare, beroende på var du bor, är nattåget till Åre. Du går ombord i södra Sverige på kvällen och vaknar på morgonen i Åre.
☆☆☆

 

 

Bo
Tyskland är generellt prisvärt när det gäller boende, men skidorterna är dyrare. Vi bor på Alpenhotel Oberstdorf med pool, 10 000 kronor för en vecka. Vi hittar också Gästehaus zur Färbe Apartments, 3 000 kronor per vecka.
☆☆
Åre är dyrt, räkna med minst 10 000–15 000 kronor för ett dubbelrum en vecka. En stuga kan du få för under 10 000 kronor. Men det går att fynda. Kolåsens fjällhotell fyra mil norr om Åre tar 3 000 kronor för en vecka
☆☆☆

 

 

Äta
tyska Alperna serveras bastant mat i stora portioner, och det är nästan alltid prisvärt. På restaurangen Oberstdorfer Einkehr kostar en klassisk tysk varmrätt 130–140 kronor och en halvliter öl runt 30 kronor.
☆☆☆☆
Maten i Åre är ofta bra, men dyr. På Fjällpuben kostar en varmrätt runt 250–300 kronor och en halvliter öl runt 80 kronor. På andra sidan Åreskutan, utanför Järpen, ligger Sveriges bästa restaurang – Fäviken.
☆☆☆☆

 

 

Åka skidor
Alperna är i världsklass. Och även om Oberstdorf Kleinwalsertal inte är Alpernas största skidsystem är det ändå storslaget. 128 kilometer pist, 55 liftar och från högsta liftstationen på 2 224 meter ser man 400 alptoppar.
☆☆☆☆☆
Åre har Sveriges bästa skidåkning och har med rätta hyllats som en av Europas bästa skidorter. Men just skidåkningen kan faktiskt inte jämföras med Alperna. Dessutom gör vädret ofta backarna isiga.
☆☆☆

 

 

Väder
Alperna är med svenska mått solsäkert, vissa skidorter talar om över 300 soltimmar per år. Solsäkrast av alla är St Anton, två mil från Oberstdorf fågelvägen över bergen, med 4,17 soltimmar per dag.
☆☆☆☆
Åre är fantastiskt när solen skiner och det är vindstilla, vilket det tyvärr är alltför sällan. Det nordiska klimatet och närheten till Atlanten gör vädret förrädiskt, med stor risk för hård blåst och nederbörd.
☆☆

 

 

Pris
Tyska Alperna tillhör de mest prisvärda. Maten kostar hälften jämfört med Sverige, boendet nästan lika mycket och liftkort kostar i stort sett exakt som i Åre, ungefär 2 100 kronor för ett veckokort.
☆☆☆
Åre är sammantaget lite dyrare än Alperna, framför allt maten, men det tjänar man in tack vare att resan oftast blir billigare om du bor i mellersta Sverige. Bor du i södra Sverige kan Alperna bli billigare.
☆☆☆

 

 

Totalt
Alperna vinner vår jämförelse med 25–19, mest tack vare det fina vädret och den högklassiga skidåkningen. Men kan man  verkligen köra bil till Alperna? Ja, varför inte. Bor du i södra Sverige tar det inte mycket längre tid, bor du i Skåne kan det till och med gå snabbare än att köra till Åre. Och vägarna är mycket bättre.
☆☆☆☆
Åre är Sveriges bästa skidort, men har ändå svårt att hävda sig mot Alperna. Bergen är mindre, klimatet hårdare och vägarna usla – det är svårt för Åre att göra så mycket åt. Trots det är den jämtländska byn ändå en av Europas bästa vintersportorter, vilket är en bedrift. Åre erbjuder också mycket vid sidan om.
☆☆☆

Denna sida hänvisar till tidningen Motor:
Nummer 1 2017

Om du kör till Alperna, tänk på det här:


Vinterdäck: Kör på nordiska dubbfria, inte dubbdäck. Det är förbjudet i Tyskland.


Snökedjor: Kan vara nödvändigt på isiga alpvägar vid dåligt väder. Ett alternativ är AutoSock.


M App: Innehåller mängder av tips och information inför bilresan (läs mer här).


Navigator: Hjälper dig att hitta och samtidigt köra säkert. Bättre och billigare än mobilens navigator. (Finns i vår webbshop)

 

Autobahn: Kör extra försiktigt om tempen ligger runt noll.


Hastighetsgränser: Se upp för tilläggsskylten ”Bei Nässe” (vått väglag), då är det den lägre hastigheten som gäller.


Pausa: Autobahn tar på krafterna.

 

Läs mer

Trafikregler och tips hittar du under Resan