Klippiga bergen ligger i Tyskland

Klippiga bergen Tyskland

BASTEI. Klipporna störtar nästan 200 meter rakt ned, men en vandring över bron är en ren njutning.

 

Vi kör till nationalparken Sächsische Schweiz, ett av Europas märkligaste naturfenomen med droppformade klippor som stupar 200 meter ner mot floden Elbe. Där hittar vi också mindre smickrande minnen från Sverige.

 

Vårt bästa råd när man åker på bilsemester är – ta det lugnt. Kör en omväg och upplev nya saker. Planerar ni att sträckåka, då är det oftast bättre att flyga och hyra bil.

 

Första uppehållet på Motors bilresa till Kroatien är nationalparken Sächsische Schweiz, söder om Dresden, som ligger precis vid gränsen till Tjeckien. Det är ett paradis för vandrare med totalt 120 mil utstakade leder.

 

Mest känd är klippformationen Bastei, med den gamla stenbron från 1851, som störtar 194 meter ner mot floden Elbe.

 

När man går över den höga bron kommer man till ett inhängnat område längst ut bland klipporna. Där kan man för två euro få gå en kort vandringsled bland ruinerna efter borgen Felsenburg Neurathen med anor från 1200-talet. Man går på små svindlande gallerbroar över de djupa ravinerna. Det är en upplevelse över det vanliga, men ingenting om man har anlag för svindel.

 

Det finns totalt 14 vandringsleder runt berget. En av de mest berömda är Schwedenlöcher (Sverigegapet) som går genom en djup ravin och som har fått sitt namn från en ruskig händelse.

 

Svenska armén härjade här under trettioåriga kriget och skövlade 1639 byn Rathewalde, som ligger alldels norr om ravinen. Då flydde ett antal invånare, och hellre än att fångas av svenskarna kastade de sig utför ravinen mot en säker död.

Ravinen är sedan 1886 en officiell vandringsled och har i dag ett 20-tal betongbroar.

 

Det är enkelt att köra bil till Bastei, den mest kända delen av Sächsische Schweiz. Det finns gott om parkeringsplatser och en restaurang alldeles intill den berömda stenbron.

 

Några kilometer bort ligger byn Bad Schandau med flera trevliga spahotell.

 

Söker du billigt boende, fortsätt utmed Elbe över gränsen till Tjecken. Vi hittar trestjärniga Hotel Hawel, de tar 258 kronor för ett dubbelrum.

 

 

Tips och information om att resor med bil i andra länder

Denna sida hänvisar till tidningen Motor:
Nummer 3 2017

Königstein

KÖNIGSTEIN. Fästningen ligger på en klippa 240 meter över floden Elbe.

 

undefined

 

Allévägar

ALLÉVÄGAR. Smala vägar slingrar sig genom nationalparken Sächsische Schweiz.