Safaridröm i Sydafrika

När drömmen om safari i Sydafrika uppfylls är det bäst att låta de professionella guiderna ta dig till djuren. Nästa gång kör du själv och då har du lärt dig – elefanter har alltid företräde. Journalisten Torbjörn Selander har bott i Kapstaden i över 20 år och slutade räkna sina safarier när de var drygt hundra. Här är hans bästa tips.

 

En safariresa till Sydafrika bör starta i Kapstaden. Många svenskar kommer gråa, vinterslitna och med stress i kroppen. Då finns inget bättre än att samla krafterna i solen på vingårdarna runt Kapstaden, eller på Taffelberget och Godahoppsudden. Minst lika viktigt är att få sig en tankeställare utanför Nelson Mandelas lilla cell på Robben Island och att ta sig ut på en kåkstadstur.


Kåkstadsturen ska du inte göra själv, välj en arrangerad resa. Annars är det bara att köra på. Vänstertrafiken kan vara lite hetsig, se upp för de vita minibussarna som är taxibilar, de kör som var dag är den sista. När du kommer till en korsning utan trafikljus är det den som kommer först som får köra först. Kolla in hur sista biten fram till dessa korsningar har lite av tvättbrädeasfalt – alla står på för att komma först och tvärbromsar innan korset.

 

Hitta rätt i trafiken
Att navigera med Google Maps funkar bra, men om du måste fråga om vägen så gör det på en bensinstation (”garage”). De kan dock säga: ”Kör till vänster vid nästa robot” – samtidigt som de pekar åt höger. Det betyder: Kör till höger vid nästa trafikljus.


Många har svårt för skillnaden på höger och vänster här, men peka rätt kan de. Staden i skuggan av Taffelberget är ett av världens bästa matställen. Kapstaden har blivit Matstaden, rankad som en av de bästa matupplevelserna i världen. The Test Kitchen är utsedd till världens 22:a bästa restaurang, och därmed bäst i Afrika. Restaurangen släpper bokningarna klockan åtta på morgonen en månad i förväg. Några minuter senare är det fullbokat.


När Kapstaden är avverkad hoppar du på ett flyg till Johannesburg eller Durban. Där väntar safaridrömmen.

 

Här blir du ett med djur och natur

Safari i Sydafrika

Att i en öppen Land Rover se en elefantflock gå förbi är skrämmande – och fantastiskt. Eller att se lejonen inleda jakten. Bättre kan det inte bli.

 

För många som kommer på sin första safari är det A och O att se ”the big five” – elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard. Kanske är det ingenstans i Afrika så lätt som i de privata parkerna. Från Kapstaden kan man flyga nära parkerna men det blir både billigare och roligare att flyga till antingen Johannesburg eller Durban och sedan köra själv.


JOHANNESBURG: Kör via Blyde River Canyon, Pilgrims Rest och God’s Window – några av världens vackraste vägar – för att komma ner till Krugerparken. Här kan du välja den statliga ståtliga enorma Krugerparken med massor av självhushållscamper, om du kör på safari själv. Men du kan också åka med på en morgon-, eftermiddags- eller kvällssafaritur. Men allra bäst är de lyxiga privatparkerna.


Guiderna är fantastiska och kan också lämna vägarna och köra ut i bushen. Jag har två nya favoriter: Motswari och Tintswalo, den senare i Manyeletireservatet.
Ett lite mer okänt guldkorn är svensktjeckiska Olga Kuhnels Mfubu Lodge utanför Phalaborwa.


DURBAN: Att lämna King Shaka-flygplatsen i en fyrhjulsdriven hyrbil, köra genom sockerfälten och sedan få mer och mer av Afrika är en höjdare. Fördelen med att välja safari från Durban är att den kan kombineras med bad i varma Indiska oceanen. Det billigare nationalparksalternativet heter Imfolozi/Hluhluwe. Ingen annanstans i världen finns det lika många noshörningar koncentrerade.


Här finns läckra safaritält på Mpila camp, eller små hus, men välj ännu hellre en av Imfolozis bush lodges med egen safariguide.


Det vimlar av privata alternativ. Den svenske it-miljardären Dan Olofssons Thanda har toppat listor över bästa safarin i Afrika. Phinda mittemot är också fantastiskt, kanske det mest skiftande safarilandskapet i Sydafrika. Den finaste paradisstranden i Sydafrika ligger vid Thonga Beach Lodge.

En fantastisk lodge bakom en sanddyn, helt gömd bland palmer där aporna tjattrar. I början av varje år kommer jättelika havsköldpaddor upp och lägger ägg i sanden.

 

 

Denna sida hänvisar till tidningen Motor:
Nummer 1 2017

Safari med spa – mitt i djungeln

Thanda SPA

Safarin behöver inte bli din enda upplevelse i parkerna. Många av de lyxiga privata safariparkerna har eget spa. Massage med trumpetande elefanter i bakgrunden är oförglömligt

 

Du går upp mellan fyra och fem på morgonen och får kaffe eller te innan safari och frukost väntar. Varför inte sedan fortsätta till ställets eget spa?


Svenskägda Thanda norr om Durban har massage med utsikt. Härifrån har jag sett elefanter på väg till vattenhålet. Thanda och många andra privata safariparker kan också ta med dig på en organiserad tur till – som i Thandas fall – en riktig Zuluby.


Det går aldrig att få nog av Thonga Beach Lodge. Hur de kan leverera så fräscha sallader och annan mat till den öde paradisstranden är en gåta. Gömt i djungeln har de också ett unikt spa. Med öppna fönster tonsätts de heta stenarna i olja på ryggen av apornas tjatter och fåglarnas sång. Närmare paradiset kommer man inte.

 

Torbjörn Selanders bästa safaritips

Stanna minst tre nätter på en safarilodge. Är du osäker på om du behöver ta malariaprofylax, kontakta lodgen i förväg. Fråga om någon i personalen eller i närliggande byar har haft malaria nyligen. Läkare rekommenderar oftast profylax för områden en bit norr om Durban och för Krugerparken.


Beroende på årstid kan en safaritur skifta oerhört mycket i temperatur. I början av morgonturen kan det vara iskallt och i slutet jättevarmt. Eftermiddagsturen kan vara tvärt om. Därför är det viktigt att ha flera skal av kläder och gärna safaribyxor där man kan ta av nederbenen. Bra hatt är viktigt. Välj naturfärger – undvik skrikiga färger.


Se upp för törntaggar på marken. Välj bra skor med hård sula för promenadsafari.


Ta med extra mobil och köp lokalt simkort. Bättre än att hyra GPS, och bra att kunna ringa lokalt om man behöver.

Tänk på det här

Det är bra att hyra en fyrhjulsdriven bil, speciellt om du vill köra själv i till exempel Kruger nationalpark eller i Imfolozi/Hluhluwe. Inte för att vägarna brukar vara speciellt dåliga utan för att du sitter högre och ser djuren mycket lättare. Speciellt efter regnperioderna då vegetationen kan vara tät. Hyr bil via Sverige, se till att få fria mil, viktigt med 0 kronor i självrisk där även rutor, däck och helst underrede är inkluderade.