Tips och råd inför resan till Irland

Irland

Den 250 mil långa ”Wild Atlantic Way” som slingrar sig längs Irlands västkust sägs vara en av världens mest dramatiska bilvägar. Vi tar flyget till Dublin, hyr bil och ger oss ut i jakt på äventyr. Och vi blir inte besvikna.

 

Vi kör till vägs ände

Achill Island, den största ön utanför Irlands kust, bjuder på ett varierat landskap. Här finner vi stupande klippor, höga berg, klara sjöar, orörda sandstränder och små byar.

 

Vägen som sedan en tid tillbaka kallas ”Wild Atlantic Way” sträcker sig längs hela västkusten, från Malin Head, Irlands nordligaste punkt, till Old Head of Kinsale i söder. Vi hämtar ut vår Audi A4 på flygplatsen i Dublin men lämnar storstaden bakom oss. I stället kör vi de effektiva motorvägarna västerut, tvärs över ön. Atlantvägen är 250 mil lång – vårt mål är att köra delsträckan genom grevskapen Mayo, Galway och Clare.

Med några mil kvar till staden Newport kör vi – trots navigator – fel i en korsning och hamnar på en extremt smal grusväg kantad av sten. En mötande personbil dyker upp i hög hastighet. Vi håller ut ordentligt. Men oturen är framme. En vass kantsten punkterar båda vänsterdäcken.

 

Trots att vi befinner oss långt från närmaste tätort är hjälpen inte långt borta. Efter ett samtal till hyrbilsfirman får vi kontakt med en däckverkstad i en närliggande by.

 

– Punktering? Det händer hela tiden här, säger däckmannen obekymrat.

 

På mindre än en timme har vi fått två nya däck. Resan kan fortsätta.

 

Achill Island har broförbindelse till fastlandet. På hotellet vid brofästet hålls gravöl – men det muntra sällskapet i restaurangen välkomnar oss som lunchgäster. Inte undra på att den irländska gästfriheten är vida omtalad.

 

Vi fortsätter västerut på Achill Island, förbi sjöar och genom fårflockar.

 

– Ni måste fortsätta tills vägen tar slut. Det är det värt, säger bartendern på lugna puben Gielty’s Clew Bar.

 

Sagt och gjort. Till vänster om den slingrande vägen stupar klipporna lodrätt ner i Atlanten. Efter någon kilometer överraskas vi plötsligt av utsikten över Keem Bay långt därnere. Vattnet i viken är turkosgrönt och den öde stranden kritvit.

 

Jo då, bartendern hade rätt – det var värt det.

 

 

Irland, vägen ut till Omey Island

Vi ska köra ut till den lilla ön Omey Island. Men någon bilväg dit finns inte. Utom vid lågvatten.

 

Här finns vägen - fast bara ibland

Efter en övernattning i Westport, med sina drygt 5 000 invånare, kör vi vidare söderut mot Clifden. Vi passerar vackra vattenfallet Ashleigh Falls och gör ett kort besök på  benediktinklostret Kylemore Abbey, som grundades 1920 av nunnor som hade flytt Belgien under första världskriget.

 

I den pittoreska fiskebyn Cleggan blir det lunch på genuina hamnkrogen Oliver’s Seafood Bar. Från Cleggan går dagligen färjor till Galway och ön Inishturk med ett 50-tal bofasta.

 

Barpersonalen har stenkoll på ebb och flod. Tur är det, för vi ska köra ut till ön Omey Island som bara har landförbindelse vid lågvatten.

 

När vi kommer ner till stranden är det ebb – det är bara sandbotten mellan oss och Omey. Vi kör ut och följer skyltarna med pilar som leder oss till stranden på andra sidan. Vårt enda sällskap är en grupp ryttare som galopperar på sanden.

 

I början av 1800-talet bodde ett hundratal personer på Omey. I dag finns endast en person kvar. Det är en närmast spöklik plats. Bland sevärdheterna finns en kyrkoruin, en helig källa

och en kyrkogård som fortfarande används.

 

Vi är osäkra på när floden kommer in, och för att inte bli strandsatta beger vi oss snart tillbaka över sundet.

 

Vi befinner oss i regionen Connemara, kanske mest känd för ponnyrasen med samma namn. Vi besöker Kate och Noel Noonan som trots att de är relativt nya som uppfödare av Connemaraponnyer redan har vunnit mängder av prestigefyllda priser.

 

– Stora delar av året går ponnyerna fritt i våra marker här kring gården, berättar Kate Noonan.

 

Rasen Connemara har funnits på Irland i tusentals år, men hotades i början av 1900-talet av okontrollerad korsningsavel. 1923 bildade irländska uppfödare därför ett sällskap med syftet att bevara den renrasiga ponnyn.

 

Irland

Magnifika Cliffs of Moher är ett av Irlands mest besökta turistmål. Mindre känd är den mystiska källa i närheten som sägs ha helande krafter.

 

Heliga källor och Keltiska kungar

De imponerande klipporna – som högst 214 meter – stupar rakt ner i Atlanten. Cliffs of Moher är helt klart värda ett besök, men var beredd på att du inte kommer att vara ensam här. Upp emot en miljon personer besöker platsen varje år.

 

Mindre välbesökt – men minst lika intressant – är mystiska Saint Brigid’s Well ett par kilometer därifrån.

 

Det lär finnas runt 3 000 heliga källor på Irland, varav runt 15 tillägnade Saint Brigid, Sankta Brigida på svenska. Denna källa – som är en av landets populäraste och den äldsta som sägs ha helande krafter – är inrymd i ett öppet stenhus. Gången in mot det porlande vattnet är fylld av offergåvor som tavlor, fotografier, blommor, nedskrivna önskningar och klädesplagg.

 

Och på kyrkogården på kullen ovanför källan sägs flera keltiska kungar och klanledare vara begravda.

 

Det irländska helgonet Sankta Brigida, som levde på 400- och 500-talen, ska ha grundat Irlands första nunnekloster. Enligt sägnen var fadern kung och modern slavinna.

 

Men det finns även en annan Brigida. Hon var gudinna i den förkristna irländska mytologin och associeras med våren, fruktbarhet, läkekraft, poesi och smide.

 

Det katolska helgonet Sankta Brigida – som bland annat har gett namn åt Sankta Birgittas kapell i Göteborg, Sankta Brigida källa i Husaby och Sankta Britas kapellruin på Öland – delar många av gudinnan Brigidas egenskaper. Det hävdas därför att helgonet är en kristen version av kelternas gudinna. Den 1 februari varje år firas Sankta Brigida på Irland. Högtiden som även kallas ”Imbolc” var ursprungligen en hednisk högtid. 

 

Keltisk gudinna eller katolskt helgon – oavsett vilket är Brigida en av Irlands viktigaste religiösa gestalter.

 

Vi gör som de andra besökarna vid Saint Brigid’s Well och tar klunk källvatten innan vi reser vidare.

 

Denna sida hänvisar till tidningen Motor:
Nummer 2 2017

Irland karta

SÅ HÄR KÖR DU BIL PÅ IRLAND

Vägar: Irland har vänstertrafik. De mindre vägarna är smala och kurviga – tänk på att hastigheterna kan vara relativt höga – i övrigt god vägstandard. Skyltning och vägvisning enbart på irländska (gaeliska) i de områden i väster som kallas Gaeltacht. Annars både på engelska och irländska.

Mer information om vad som gäller när du kör bil på Irland får du om du loggar in som medlem.

 

RABATTER MED MOTORMÄNNEN

Rabatter: Genom Motormännens kort ”Show your Card” får du medlemsrabatter på hotell, sevärdheter, hyrbilar med mera. 

Motormännen på Irland: AA Ireland har bra tips: www.aaireland.ie.

M App: Mobilappen ger dig reseinformation, viktiga telefonnummer och tillgång till rabatter, tjänster och varor med mera.