Honda CR-V 1,6 i-DTEC

Provkörning

Honda HR-V

Efter nära tio års frånvaro skakar Honda liv i modellbeteckningen HR-V och ger sig återigen in i lilla suv-klassen. Motors Anders Helgesson åker till ett regnfritt och sommarvarmt Portugal för att provköra nyheten.

 

Honda menar att nya HR-V kombinerar en tuff och robust suv med coupéns mjuka linjespel. HR-V:s bulliga kaross avslöjar en relativt liten bil. 429 centimeter kaross signalerar Golfklass. Honda utmålar Nissan Qashqai som huvudkonkurrent.


HR-V:s tekniska bas kommer från småbilen Jazz. Motorerna delas bland annat med Civic. Honda räknar med att bensinmotorn på 1,5 liter och 130 hästkrafter kommer att stå för merparten av den svenska försäljningen.


Provkörningen går längs den kuperade portugisiska kusten. Landskapet är vackert. I den relativt väldämpade kupén är det tydligt att bensinmotorn får slita för att hålla igång ekipaget. Dieselmotorn har tio hästkrafter lägre effekt men nära dubbla vridmomentet, det ger en mer avspänd körning. Den sexväxlade manuella lådan har ett lätt sportigt anslag. Bensinmotorn kan kombineras med automatlåda. Instrumentpanelen är designad för att förstärka känslan av suv.


Visst, men känns touchknappar till klimatanläggningen verkligen årsmodell 2016? Den knappintensiva ratten har en viss inlärningströskel.
Dörrsidorna är textilklädda, tyget verkar smuts- och slitagekänsligt. Bensintanken sitter under framstolarna och inkräktar något på passagerarutrymmet. Baksätet är frikostigt.


Som många småsuvar rullar HR-V stramt över vägens defekter, men HR-V är spänstig genom kurvorna.

 

Priserna börjar på 179 900 kronor, dieselmotorn betingar ytterligare 25 000 kronor. Men frågan är om inte en så reko vagn som HR-V är värd den merkostnaden.

 

 

Denna sida hänvisar till tidningen Motor:
Nummer 6 2015

Provkörningsbetyg

 

Fakta

Pris: 204900 kr.
Motor: Diesel, rak fyra, 1597 cm3, turbo.
Effekt: 120 hk. Vridmoment 300 Nm vid 2000 r/min.
Snittförbrukning: 4,4 l/100 km.
CO2: 108 g/km.

Prestanda: 0–100 10,1 s, toppfart 220 km/h.
Mått: Längd 429, bredd 201, höjd 161 cm.
Läs mer på: www.honda.se

 

Testad av Anders Helgesson

 

Honda HR-V interiör