Kia Sorento 2,2 CRDI

Premiär

 

Kia Sorento

Kia Sorento har växt för varje generation och samtidigt blivit allt mer anpassad för ett liv på asfalt. Generation tre är så förfinad att Kia nämner Volvo XC90 bland konkurrenterna. Finns det fog för påståendet?

 

Kia hakar på den senaste trenden inom bilbranschen: återvinning. I Sorento handlar det om att chassi och drivlina i princip är oförändrade mot föregångaren men i övrigt är det en ny bil. Karossen har fått slankare linjer och maskerar väl att den har vuxit en decimeter på längden, totalt 478 centimeter.
Designavdelningen menar att fronten ska påminna om ett varggrin...


Bilen är sjusitsig. Det går att överleva på den tredje raden även som vuxen, dock måste man gå in från höger sida då baksätets vänstersida saknar framfällningsfunktion. Andra sätesraden är bekväm, men för vuxna ben hade dynan gärna kunnat få vara några centimeter längre.


Interiören har formgetts på Kias tyska designkontor i Frankfurt, en stram form som inte lär vålla några större ergonomiska bekymmer. Provbilen har en genomgående svart inredning. Svart läder, svart plast, svart instrumentpanel och en högblank svart dekorlist som löper runt kupén. Hade det inte varit för ”Business+”-paketets panoramatak hade kolkällarstämningen varit än mer påtaglig.


Sorento rör sig värdigt över vägen. De stora 19-tumshjulen ställer till det lite över tvära skarvar och det finns konkurrenter som har lyckats bättre med ljudisoleringen, men på det hela taget är färden bekväm.


Så är Sorento en värdig utmanare till XC90? Tveksamt. En fullt utrustad Sorento är 150 000 kronor billigare än instegsversionen av XC90, ett faktum som lär göra att få kunder lär stå och tveka mellan de två. Men behöver du en stor suv till ett resonabelt pris, då är det inte mycket att tveka på.

 

Denna sida hänvisar till tidningen Motor:
Nummer 4 2015

Provkörningsbetyg

 

Fakta

Pris: 444 900 kr.
Motor: Diesel, rak fyra, 2199 cm3, turbo.
Effekt: 200 hk. Vridmoment 441 Nm vid 1750 r/m.
Snittförbrukning: 7,7 l/100 km.
CO2: 177 g/km.

Prestanda: 0–100 9,6 s, toppfart 203 km/h.
Mått: Längd 478, bredd 189, höjd 169 cm.
Läs mer på: www.kia.se

 

Testad av Anders Helgesson