Skoda Fabia 1,0 MPI

Premiär

 

Skoda Fabia

Skoda Fabia är en av Sveriges bäst säljande småbilar. Den tredje upplagan visades vid den portugisiska Atlantkusten. Motors Anders Helgesson övergav svenskt gråväder och tog en titt på nyheten.

 

Fyra meter är en magisk gräns i småbilsklassen. Längre och större syskon kan känna sig trängda, kortare och det blir trångt att få plats med det som ska få plats: resväskor, passagerare, motor...


Fabia generation tre är sånär som på några millimeter fyra meter lång.Jämfört med föregångaren har den krympt tre centimeter på höjden men blivit nära decimetern bredare. Den ökade bredden ger mer luft mellan förarens och passagerarens axlar. Med 330 liter är bagageutrymmet enligt Skoda klassens största.


Styrning, motorer och stora delar av bilens elsystem kommer från VW-koncernens MQB-struktur, vilken bland annat används i Octavia. Chassit är en förfining av föregångaren, hjulbas och spårvidd har ökats. Vägbeteendet är vuxet, men det finns konkurrenter som hanterar ojämnheterna med större finess och körskärpa.
Längs de portugisiska vägarna upplever jag bilen som välisolerad, dock ställer svensk asfalt strängare krav på bullerdämpningen.


Inropare på den svenska marknaden är en trecylindrig bensinmotor på 75 hästkrafter. Maskinen gör sitt jobb, men får slita en hel del för att hänga med i det portugisiska landsvägstempot.


Nästa steg upp är en 1,2-liters turbofyra med 90 hästkrafter som möter livet utanför storstadens ringleder med tillförsikt. Väl värt merkostnaden 8 000 kronor, inte minst då den med 4,7 l/100 km är något bränslesnålare än trepipen.


När plånboken ändå är öppen: ”Elegance”-paketet ger klimatanläggning, aluminiumfälgar, höj- och sänkbar förarstol och bluetoothhandsfree.
Ett förnuftigt val till en förnuftig bil.

 

Denna sida hänvisar till tidningen Motor:
Nummer 1 2015

Provkörningsbetyg

 

Fakta

Pris: 129 000 kr.
Motor: Bensin, rak trea, 999 cm3.
Effekt: 75 hk. Vridmoment 95 Nm vid 3000 r/min.
Snittförbrukning: 4,8 l/100 km.
CO2: 108 g/km.

Prestanda: 0–100 14,7s, toppfart 172 km/h.
Mått: Längd 399, bredd 173, höjd 147 cm.
Läs mer på: www.skoda.se

 

Testad av Anders Helgesson