Skoda Superb TSI 150

Premiär

 

Skoda Superb TSI 150

Skodas stora mellanklassare svänger in på generation tre. Är det modelltypiska jättebaksätet bevarat? Vilka fiffiga finurligheter frestar bilhallsflanören? Är halvkombin ett alternativ till kombi? Motor provkör i trakterna av Florens.

 

Vindrutetorkaren slår frenetiskt över rutan, skyltigenkänningssystemet indikerar att den lagstadgade hastigheten är nära dubbelt upp mot vad den tvåfärgade, något retroinspirerade, mätaren visar för stunden. En ansträngande dag på autostradan, om man inte färdas i baksätet. Enligt sägnen fick första generationen Superb sitt tydliga baksätesfokus på grund av Tjeckiens dåvarande president Václav Havel. Statsbesök kräver rediga baksäten och presidenten önskade representera i tjeckiska bilar.


I Superb generation tre är benutrymmet oförändrat statsmannamässigt, bredden har ökat med cirka sju centimeter, takhöjden förbättrats med välbehövliga 2,5 centimeter. Trots det riskerar längre personer att störa frisyren.


Superb bygger på Volkswagenkoncernens MQB-plattform, körupplevelsen påminner därför en hel del om VW Passat. Längs Toscanas böljande vägnät upplevs Superb dock något mindre alert. Bilen kan utrustas med elektroniskt styrda stötdämpare. Kupén upplevs välisolerad, men svensk asfalt har ställt till bekymmer förut.


Inredningen är stram och städad, någon skulle kanske säga förutsägbar och tråkig. Funktionen i sig är klanderfri och kvalitetskänslan god.


Bagageutrymmet är enorma 625 liter, vem behöver kombin? Skoda har några smarta finesser såsom isskrapa på tankluckans insida, paraplyer i dörrarna fram och smidiga lastsäkringslösningar.


I Sverige räknar Skoda med att den fyrhjulsdrivna 190-hästarsdieseln med automatlåda kommer att stå för huvuddelen av försäljningen.

 

 

Denna sida hänvisar till tidningen Motor:
Nummer 5 2015

Provkörningsbetyg

 

Fakta

Pris: 270 000 kr.
Motor: Bensin, rak fyra, 1395 cm3, turbo.
Effekt: Bensin 150 hk. Vridmoment 250 Nm vid 1500 r/m.
Snittförbrukning: 4,8 l/100 km.
CO2: 112 g/km.

Prestanda: 0–100 8,6 s, toppfart 220 km/h.
Mått: Längd 486, bredd 186, höjd 147 cm.
Läs mer på: www.skoda.se

 

Testad av Anders Helgesson