Sommardäckstest 2016

Motormännens systerorganisation ADAC genomför årligen ett av världens mest omfattande oberoende däcktest. Inför säsongen 2016 har 16 prestandadäck hårdtestats. Här är testet som innehåller allt för att du ska kunna rulla säkert på vägarna 2016.

 

 

 

Årets test av prestandadäck i den populära dimensionen 225/45 R17 bekräftar i mångt och mycket den gamla sanningen: Man får vad man betalar för.


Däcktillverkarnas största utmaning är inte att göra ett däck som kan forcera ett monsunregn, klistra fast mot glödhet asfalt eller greppa landsvägens rullgrus. Nej, utmaningen är att hitta en välfungerande kompromiss av goda egenskaper.


Utvecklingen kostar stora summor, därför är det ingen överraskning att årets däcktestvinnare kommer från en så kallad premiumtillverkare – lika lite som att jumboplatsen går till ett riktigt lågprisdäck.


Av årets 16 däck får fyra omdömet ”väl godkänt”. Däcken utmärker sig med tryggt och konsekvent beteende på alla sommarväglag. Elva däck får omdömet ”godkända”. Bland dem är det bara ”regndäcksspecialisten” Uniroyal och franska Michelin som presterar ett våtgrepp i nivå med ”väl godkänt”. Med bättre våtegenskaper skulle flera av de övriga nio däcken få högre slutbetyg.


Testdäcken är prestandaorienterade, därför är det förvånande att det bara är fem av däcken som bedöms som väl godkända och verkligen ger föraren den respons och styrskärpa som man kan förvänta sig.


Däckutvecklingen står aldrig still. Däckblandningar och mönster blir allt effektivare. När Michelin Pilot Sport 3 testades 2013 (samma dimension som 2016 års test) blev det en fjärdeplats.


Tre år senare får däcket likvärdiga betyg för prestanda på våt och torr väg, men jämfört med konkurrenterna slits det väsentligt snabbare och totalbetyget får skrivas ned från fyra till tre. Ett däck som slits snabbt är en miljöbelastning på samma sätt som ett mindre lättrullande däck. Nya gummiblandningar, mönster och däckstrukturer har gett bättre förhållande mellan grepp, slitstyrka och förbrukning (mer lättrullande).


Testvinnaren från tyska premiumtillverkaren Continental visar att grepp, slitstyrka och miljöomtanke inte behöver stå i motsatsförhållande. En gyllene kompromiss.

 

Denna sida hänvisar till tidningen Motor:
Nummer 2 2016

 

Ladda ner

Sommardäckstest